Agrita Lujāne: „Aţi rămas puţin în urmă, dar eu cred că veţi recupera!”

Zilele acestea, Agrita Lujāne, profesor la Universitatea Turiba din Riga (Letonia), sosită la ULIM în urma unui acord de colaborare bilaterală între cele două universități, cu susținerea programului Erasmus +, a prezentat o lecţie publică studenţilor Facultăţii de Jurnalistică şi Relaţii Internaţionale, ULIM. ”Comunicarea interculturală şi şocul cultural”, aceasta a fost tema prelegerii, în cadrul căreia dna profesor a menţionat faptul că fiecare cultură are valorile sale, norme, principii, eroi diferiţi. Dar pînă la urmă, reprezentanţii diferitor etnii şi culturi se pot înţelege, atunci cînd încearcă să se cunoască, punând la bază toleranţa, respectul şi onestitatea. Strategiile unei bune comunicări presupun străduinţa şi măiestria de a adresa întrebări, în scopul de a cunoaşte diferenţele de valori, dorinţa de rupe stereotipurile şi nu în ultimul rînd, onestitatea, curajul de a răspunde sincer, „chiar şi atunci cînd nu ştii cum să răspunzi”, a menţionat doamna A.Lujāne.

Vorbind despre diferenţa dintre caracteresticile naţionale ale moldovenilor (românilor) şi letonilor, Agrita Lujāne a subliniat că noi suntem un popor cald, spre deosebire de conaţionalii săi şi ne caracterizează tradiţia familiilor numeroase, a afectivităţii dintre părinţi, bunei, nepoţi, etc. Letonii sunt mai reci şi mai închişi, spre exemplu ei nu discută atât de uşor despre viaţa personală.

În contextul schimbărilor sociale şi politice, doamna profesor a menţionat faptul că anume principialitatea şi respectul faţă de propriile tradiţii, i-a ajutat poporului leton să iasă mai uşor din criza perioadei post-sovietice şi să ia cursul spre democratizare. Această idee a fost ilustrată sugestiv de imaginea primului preşedinte al Letoniei, o doamnă, îmbracată în costum naţional, cu coroniţă de flori ce-i împodobea capul. O naţiune puternică este cea care îşi cunoaşte identitatea, tradiţiile şi cultura, le iubeşte şi le promovează - acesta a fost mesajul ce a reuşi să-i mobilizeze pe letonii, care au ajuns astăzi cetăţeni ai Europei, cu un nivel de viaţă destul de înalt. ”În acest sens Republica Moldova a rămas puţin în urmă, dar eu cred că veţi recupera!”, a menţionat Agrita Lujāne. „Tradiţiile şi cultura trebuie să fie promovate în primul rînd de către conducerea ţării, dar contează mult şi atitudinea personală a fiecărui cetăţean”, a adăugat profesorul leton.

Studenţii şi oaspeţii au ascultat cu atenţie prelegerea şi au adresat în final mai multe întrebări, ce ţin de tradiţiile şi de actualitatea social-economică a Republicii Letone. Cei prezenţi au fost curioşi să afle că în această ţară salariul minimal este de 380 euro, că ea este renumită prin exportul de produse lactate în Europa, unde ultimul timp sunt tot mai căutate produsele ecologic curate (o idee bună pentru producătorii din Moldova?!). „Cei care pun preţ pe calitate procură produsele noaste, chiar dacă sunt mai schumpe decăt ale unor vecini”, a menţionat A. Lujāne.

Fiind întrebată despre relaţiile comerciale cu Rusia, oaspetele a menţionat că doar cu cîţiva ani în urmă Letonia era foarte dependentă de comerţul cu Rusia - şi azi cea mai mare parte a gazului este adus din această ţară. Totuşi, în ultimul timp legăturile comerciale cu Rusia s-au redus considerabil, Letonia găsindu-şi, fără a avea mult de suferit, piaţă de desfacere în alte ţări, precum China, etc.,.

Viitorii jurnalişti au plecat de la lecţia dnei Agrita Lujāne cu impresii frumoase, cu multe idei şi teme pentru meditaţie, o doză bună de optimism că şi în ţara lor, cu sprijinul şi cu efortul lor personal, lucrurile se pot îndrepta spre bine!

Agrita Lujāne se va afla la ULIM pina la sfîrşitul săptămânii şi va mai prezenta şi alte lecţii publice.

Serviciul de presa, ULIM.


13.09.2017