Han Yerim, studentă ULIM, din Coreea de Sud:
”R. Moldova este dragostea mea, unde aș putea să revin”

Han Yerim este studentă din Coreea de Sud, în anul IV, la Facultatea Informatică, Inginerie, Design. A venit la studii, la ULIM, prin intermediul Centrului de Limba și Cultura Coreeană ”Se Jong”. Vorbește o română bună, cu dicție perfectă, după ce a frecventat, timp de șase luni, cursuri de pregătire lingvistică, la ULIM, înainte de a fi înmatriculată la facultate, în anul 2014. Au mai rămas câteva luni, până la absolvirea ULIM și despărțirea de R. Moldova, țara pe care a îndrăgit-o enorm Han Yerim.

”Va trebui să mă întorc în Coreea pentru a-mi continua studiile de specialitate și a mă angaja, iar mai târziu, probabil, aș putea să revin în R. Moldova, țara unde mi-am găsit liniștea sufletească, unde am timp pentru mine personal. Aici pianul și chitara au devenit marile mele pasiuni. În țara mea, însă, ritmul vieții e cu mult mai alert, se muncește enorm. Spre exemplu, elevii de liceu au deja un program suprasolicitant – de la ora 7 - până  la 22.00. Și așa în fiecare zi. Este o pregătire riguroasă pentru viața profesională de mai târziu”, spune Han Yerim.

Ritmul vieții al tineretului studios coreean este incomparabil mai mare decât al celui din RM

Prima dată a auzit vorbindu-se în limba lui Eminescu în familia unchiului său, dl Han Ho Jin, directorul Centrului de Limba și Cultura Coreeană ”Se Jong” din cadrul ULIM și a rămas impresionată profund. Astfel, a început să îngâne primele cuvinte și fraze în română. ”Înainte de venirea mea în R. Moldova, am găsit pe internet primele informații despre această țară. Astfel, am aflat că situația economică de aici este ca în Coreea anului 1970. Totuși, mi-am zis, acest stat este situat în Europa și, de aceea, am fost curioasă să ajung la Chișinău. Când am venit în R. Moldova, totul era atât de familiar și interesant, de aceea m-am obisnuit repede cu modul de viață de aici și mi-am dorit să rămân pentru a-mi urma studii anume la ULIM. Este universitatea ce găzduiește Centrul de Limba și Cultura Coreeană ”Se Jong” și unde există mulți studenți, pasionați de civilizația țării mele. În R. Moldova mă simt mai liber decât în Coreea, unde presiunile existențiale sunt mult mai mari”, povestește Han Yerim.

ULIM, universitatea ce găzduiește mulți tineri pasionați de limba și cultura Țării Dimineților Liniștite

În primul an de facultate, tânăra s-a confruntat cu dificultăți mari de ordin lingvistic la disciplinele studiate. A vrut chiar să renunțe la studiile în R. Moldova și să se întoarcă acasă, însă, a decis să lupte în continuare pentru a depăși barierele. În momentul de față, Han Yerim este o studentă foarte bună, își iubește facultatea și profesorii.

”În Coreea voi avea nevoie de o perioadă de readaptare. Totodată, R. Moldova rămâne dragostea mea, unde aș putea reveni mai târziu”,  mărturisește studenta din Coreea de Sud.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

 

 

 


01.02.2018