Singurul român, membru al Academiei Franceze de Agricultură, va deveni Doctor Honoris Causa al ULIM

Pe 30 mai, la ora 11.00, în Sala Magnifică, va avea loc ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului dr. Cicerone Rotaru, singurul român, membru al Academiei Franceze de Agricultură. Menționăm că, decizia aparține Senatului ULIM, aprobată în luna iunie 2015. Evenimentul trebuia să aibă loc în luna octombrie a anului trecut, însă din motive pluzibile, a fost amânat.

Dl. Cicerone Rotaru s-a născut la 28 iulie 1926, la Vaslui, și are origini basarabene. Tatăl domniei sale a lucrat profesor la Călărași, în perioada României Mari, a decedat pe acest pământ și a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău (Armenesc).

Domnia sa a creat pentru prima dată pe plan mondial o nouă disciplină de tehnologie a exploatării lemnului și a unui tratat cu același titlu.

Profesor și inginer silvic format în România, are merite deosebite în cercetarea științifică forestieră, în ecologie, în învățământul superior silvic. Cicerone Rotaru este un exemplu excepțional de intelectual român emigrat în Franța, care a reușit să-și aducă aportul în dezvoltarea științei în context mondial. A publicat zeci de lucrări în limbile franceză, engleză, germană, italiană, care au consacrat autorul atât în Franța, cât și pe plan internațional.

Domnul Cicerone Rotaru deține Medalia de onoare americană ”FRANKLIN” pentru lucrări importante, realizate în domeniul interacțiunilor dintre silvicultură și recoltarea mecanizată a lemnului. Este Cavaler, apoi Ofițer al Ordinului de Merit Agricol al Franței, pentru servicii deosebite în domeniul forestier-agricol atât la nivel național francez, cât și internațional.

Este Cavaler al Ordinului Național de Merit al Franței pentru merite excepționale. În anul 1995, domnului Cicerone Rotaru i-a fost acordată Medalia de aur a orașului Puteaux (La DEFENSE), Franța, pentru merite deosebite cetățenești.  A devenit și Ofițer al Ordinului Național al României ”Serviciul Credincios” pentru realizarea unor lucrări de referință în domeniul științific forestier.

Serviciul Marketing și Comunicare, ULIM

              


11.05.2016