VIDEO Sa Lee Yang-Goo, ambasadorul Coreei de Sud:
”Cred în viitorul luminos al R. Moldova”

Zilele Coreei de Sud au debutat, azi, cu vizita de lucru, la ULIM, a Excelenței Sale Lee Yang-Goo, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Coreei de Sud în R. Moldova. Domnia sa a avut un dialog interactiv cu studenții ULIM, în cadrul Forumului Economic Moldo-Coreean Miracole în Coreea, organizat de Ambasada Coreei de Sud, în parteneriat cu Centrul de Cultura și Limba Coreeană ”Se Jong”. Ambasadorul din Seul participă la o suită de evenimente în cadrul ULIM, dedicate aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre statele noastre.

Viitorul investițiilor coreene

Excelența Sa Lee Yang-Goo: ”Este o mare onoare și un privilegiu pentru mine de a susține o comunicare pentru studenții ULIM, despre miracolul coreean, pe care îl aducem cu mândrie în R. Moldova. Mulțumim pentru această conferință  ULIM, ce reunește tinerii, cărora sper să le inspir multă voință și perseverență de a deveni specialiști competitivi, lideri în toate domeniile, nu doar în R. Moldova, ci și în context internațional.

Cred în viitorul luminos al R. Moldova, unde există mari perspective de dezvoltare. Cooperarea noastră economică e abia la început de cale. De aceea, viitorul investițiilor coreene în R. Moldova vor fi prioritare. Vreau ca evoluțiile  majore ale Coreei și statelor partenere, precum Japonia sau China, să reprezinte exemple inspirate pentru studenții de azi, țara mea fiind ”deținătoarea medaliei de aur” în dezvoltarea economică”, declară ambasadorul coreean.

Lecții nu doar pentru statele Europei de Est, ci și pentru cele dezvoltate

Dl. Vladimir Chirimciuc, vicerectorul pentru relații internaționale, în mesajul său de salut, a subliniat că, pentru ULIM, este o mare favoare de a-l avea ca oaspete pe ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al R. Coreea în R. Moldova, Excelența Sa Lee Yang-Goo.

”Suntem fericiți că domnia sa a găsit timp să ne onoreze cu participarea la mai multe evenimente consacrate aniversării de 25 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre statele noastre. Coreea de Sud e, fără exagerare, ca Pasărea Phoenix, renăscută din propria cenușă. Unitatea, organizarea și spiritualitatea poporului coreean au făcut minuni în dezvoltarea acestei țări.

Azi, Coreea este unul dintre liderii mondiali în domeniul digital. Nu doar R. Moldova sau statele Europei de Est au ce învăța de la coreeni, ci chiar și țări dezvoltate ale UE. ULIM se mândrește cu partenerii din Coreea de Sud”, afirmă dl. Vladimir Chirinciuc.

În cadrul evenimentului, dr. conf. univ. Natalia Osoianu, scriitoare și traducătoare, a prezentat  volumul Cronica miracolului coreean, editat în Coreea, de un grup de autori, tradus de domnia sa din engleză în rusă, pentru spațiul post-sovietic, ce urmează să vadă lumina tiparului, în curând. Profesoara a vorbit  despre spiritul de sacrificiu al intelectualității Țării Dimineților Liniștite, cu rezultate excepționale în reforme și evoluții ulterioare pe plan global.

O altă surpriză a fost participarea la eveniment a fostelor studente ale ULIM – Daniela și Dina Ceri, care au povestit despre experiența de a studia și a munci în Coreea, alături de tineri performanți din lume. Vorbitoarele s-au referit la oportunitățile Țării Dimineților Liniștite pentru cei care învață coreeana și diferențele izbitoare în transformările istorice ale unei țări în ascensiune continuă.

Angelina Olaru, Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM

FOTO, video: Andrei Colța


02.11.2017