Ambasadorul Lee Yang-Goo:
”ULIM este un centru de dezvoltare a relațiilor bilaterale între Coreea de Sud și R. Moldova”

Globalizarea și modelul de dezvoltare economică al Coreei de Sud – a fost tema unei lecții publice, susținută, azi, studenților ULIM, de Excelența Sa Lee Yang-Goo, ambasadorul statului menționat în R. Moldova și Ucraina. Cu acest prilej, ambasada a inaugurat, în Aula Magnifică, o expoziție a Coreei imortalizată în fotografie. În cursul dimineții, diplomatul a avut o întrevedere cu rectorul Andrei Galben, în cadrul căreia a discutat despre viitoare proiecte, în contextul aprofundării relațiilor între ULIM și Ambasada Coreei de Sud, reprezentanța diplomatică a țării cu cel mai eficient sistem educațional din lume.

Prelegerea ambasadorului Lee Yang-Goo s-a transformat într-un dialog interactiv cu studenții, care au abordat chestiuni privind relațiile bilaterale dintre statele noastre, între cele două Corei și sancțiunile împotriva Coreei de Nord. Ambasadorul coreean a făcut o incursiune în istoria și prezentul globalizării țării sale. Aici puteți accesa prezentarea schematică a diplomatului de la Seul: H.E. Ambassador Lee Yang Goo's Lecture (PPT).pptx

Urmăriți AICI un reportaj, realizat de echipa emisiunii ”BUNĂ DIMINEAȚA” de la Moldova 1 TV:

Rectorul Andrei Galben: ”Pentru mine, Coreea este un miracol și rămâne un ideal…”

Una dintre cele mai sărace țări de pe mapamond a devenit o mare putere economică a lumii, un model excelent de dezvoltare pentru R. Moldova. În prezent, pe harta globală a economiei, Coreea de Sud ocupă locul 11 -  la capitolul Produs Intern Brut, șase – la export și nouă – după volumul comerțului.

Rectorul Andrei Galben a apreciat modelul economic al Coreei de Sud, demn de urmat pentru R. Moldova. Domnia sa a îndemnat tinerii să fie ambițioși și să-și creeze viitorul acasă, urmând acest exemplu. ”Sinceri, capabili să se sacrifice pentru țara lor, fără resurse energetice și zăcăminte minerale, coreenii au reușit să ajungă la o dezvoltare economică deosebită. Pentru mine, Coreea este un miracol și rămâne un ideal. Iar pentru noi, cei din R. Moldova este o rușine să ne părăsim țara, pentru a fi subestimați în străinătate ca muncitori”, consideră dl. Andrei Galben.

”Strategiile de dezvoltare țin de reforme și globalizare”

”Strategiile de dezvoltare a Coreei de Sud țin de reforme și globalizare, fără care progresul este imposibil. Președinții Coreei de Sud au dovedit mereu că responsabilitatea, patriotismul, profesionalismul sunt decisive în conducerea țării. Am atins mari performanțe economice, deoarece am fost nevoiți să ne schimbăm mentalitatea în această direcție, un fel de binecuvântare pentru poporul coreean.

În R. Moldova, există o situație propice pentru dezvoltare, deoarece acest stat se află între Europa și Rusia și are un popor virtuos.  O politică coerentă ar putea contribui la dezvoltarea acestei țări. Pesimismul nu-și are loc, doar puterea sufletească a poporului învinge toate dificultățile”, menționează dl. Lee Yang-Goo. 

Relațiile bilaterale, în ascensiune

Ambasadorul coreean a îndemnat studenții ULIM să muncească în direcția creșterii competitivității, ”pentru că miracole nu există, doar munca garantează viitorul, însoțită de valorile umane”. ”ULIM este un centru de dezvoltare a relațiilor bilaterale între țările noastre”, declară Lee Yang-Goo.”Invităm funcționarii R. Moldova să se implice în programe de instruire în Coreea de Sud. Evoluțiile relațiilor noastre  economice sunt importante pentru ambele state”, menționează ambasadorul Coreei de Sud.

În anul 2017, se vor împlini 25 de ani de la stabilirea  relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Coreea de Sud, care sunt în ascensiune, apreciază domnul ambasador. În numele senatului universității noastre, rectorul Andrei Galben i-a acordat Diploma de Merit ULIM, Excelenței Sale Lee Yang-Goo.

Serviciul de Marketing și Comunicare, ULIM


06.03.2017